Graveer en laser projecten
Ik ben nog zoekende naar diverse andere “luxe” houtsoorten voor het graveren en laseren van naam- en tekstborden, maar maak momenteel mijn graveer projecten van licht eiken, padoek essen en olijf essen. Hieronder een korte beschrijving van deze houtsoorten.
Eiken
Eiken (of eikenhout) is een van de bekendste houtsoorten. In het algemeen is eiken sterk en hard, maar toch redelijk makkelijk te bewerken en af te werken.
Er is groot verschil tussen het ene eikenhout en het andere. Tot de bekendste handelsgroepen horen
Europees eiken: Dit is het traditionele eikenhout, waarvan onder andere de klassieke eiken meubelen en beelden gemaakt zijn.
Amerikaanse wit eiken: is lichter van kleur.
Amerikaanse rood eiken: is rozer van kleur, zachter, grover van nerf.
Japans eiken, fijne spiegel, licht van kleur.
‘Donker eiken’ is veelal geen aparte houtsoort maar ontstaat veelal door een behandeling (met ammonia). Ook verkleurt het tot blauw daar waar het in contact komt met ijzer, door het aanwezige looizuur.
Eiken is voor allerlei doelen geschikt, waaronder decoratieve toepassingen als deuren en meubels.
Balken van Europees eiken werden vanwege sterkte en duurzaamheid al in de middeleeuwen toegepast in kapconstructies van kerken en gebinten van boerderijen.

Padouk
Afrikaans padouk is het hout van Pterocarpus soyauxii. De boom kan tot 50 meter hoog worden en krijgt een kruin van circa 30 meter. Andere typische kenmerken zijn de rode stof die de schors afscheidt en de smalle aanloopwortels van ongeveer 6 cm.
Het hout is in Europa de bekendste en meest gebruikte padouksoort, maar er bestaan ook andere soorten (Andaman en Indisch padouk).
Het kernhout van Afrikaans padouk is fel oranjeachtig rood, ook wel koraalrood genoemd, vandaar ook wel de Franse naam corail. Bij blootstelling aan licht verandert deze kleur snel tot vaal roodbruin en op den duur tot zwartbruin. Padouk is een zeer stabiele houtsoort die niet werkt en nauwelijks vervormt.

Essenhout
Essen, of ook wel essenhout, is een houtsoort, met een reputatie van heel taai en sterk te zijn. Het wordt vooral geleverd door de Es (Fraxinus excelsior), maar in feite ook door andere soorten uit dit geslacht (Fraxinus).
De kleur varieert van wit tot geelachtig, met weinig waarneembaar onderscheid tussen kern en spinthout. Alleen bij exemplaren van 60 jaar of ouder tekent zich het kernhout donkerbruin af. Voor zaaghout wordt meestal alleen het brede spinthout gebruikt. Het kernhout, dat enkel voor decoratieve toepassingen wordt gebruikt, wordt vaak olijfessen genoemd. Ook het spint kan echter decoratief zijn: op het schaaldeel tekenen de groeiringen zich af als een vlamtekening: vanwege dit effect is dit hout gewild voor meubels, vloeren en trappen.
Het spint van West-Europees essen is lichtgekleurd (geelwit), taai en sterk. Vanwege de elasticiteit wordt het gebruikt voor toepassingen in de sport zoals de liggers van gymnastiektoestellen en voor gereedschapsstelen, zoals die van bijlen en spades.


Afzelia
De verschillende afzelia loofhoutsoorten staan bekend om hun uitstekende eigenschappen, maar in de praktijk geldt doussié als de beste. Men onderscheidt de soorten aan de verschillend gekleurde inhoudsstoffen. A. bipindensis heeft gele inhoudsstoffen en A. pachyloba heeft witte inhoudsstoffen in de scheuren. Hout anatomisch zijn de verschillende soorten echter moeilijk van elkaar te onderscheiden. Afhankelijk van de groeiomstandigheden kunnen de eigenschappen van het hout enigszins variëren. Het kernhout is donkergeel tot roodbruin gekleurd. Het spint is bleekgeel en 30-50 mm breed.
Voorboren noodzakelijk. Afzelia bevat corrosie veroorzakende inhoudsstoffen.
Voor de oppervlakte behandeling, moet het hout moet voldoende gedroogd zijn (maximaal 14% vochtgehalte). De inhoudsstoffen moeten van het oppervlak worden verwijderd door goed afnemen met ammonia. Blanke afwerking van buitenwerk is vrij snel aan verval onderhevig en wordt ontraden. Indien afzelia in aanraking komt met cement of beton dient het te worden behandeld met een waterdichte alkalibestendige verfsoort. Afzelia verhindert namelijk uitharding van vers gestort beton en veroorzaakt verpulvering van droog beton.
Afzelia is, dankzij zijn uitstekende eigenschappen duurzaamheid, sterkte, bestandheid tegen chemicaliën, stabiliteit en uiterlijk, geschikt voor tal van toepassingen. Het wordt gebruikt voor kozijnen, ramen, deuren, vloeren (stroken en parket), sportvloeren, wielerbanen (ook in de open lucht), binnen- en buitenbetimmering, constructiehout, dorpels, traptreden, banken (buiten en in openbare gebouwen), tuinmeubelen, sporttoestellen, wagon- en carrosseriebouw, brugdekken, scheepsdekken, sluisdeuren, vaten voor chemische producten enz. Voorts is afzelia zeer geschikt voor draai- en beeldhouwwerk.

Muninga

Cedrela / Ceder

Beuken

Laser projecten
Multiplex gebruik ik voor het laseren, lees snijden en decoreren van de kleinere projecten. Hiervoor gebruik ik 3 en 4 mm dik berkenmultiplex. Ik koop deze in op een handzaam formaat, zodat ik deze op mijn kleine laser kan produceren.
Multiplex
Multiplex en triplex zijn plaatvormige composietmaterialen die opgebouwd zijn uit een oneven aantal houtfineerlagen die kruiselings op elkaar verlijmd worden. Oorspronkelijk werd de benaming “triplex” enkel gebruikt voor platen met drie lagen en “multiplex” voor de platen met vijf of meer lagen. Tegenwoordig gebruikt men de benamingen “triplex” en “multiplex” ook wel door elkaar.
Multiplex-platen worden soms genoemd naar de dekfineren (buitenlagen), zodat het mogelijk is dat “berken multiplex” binnenlagen heeft in bijvoorbeeld populier, of een naaldhoutsoort zodat het goedkoper is. Waar het voor de toepassing belangrijk is wordt in de handel dan ook meestal gespecificeerd wat de binnenlagen zijn. In andere gevallen wordt de plaat ook wel vernoemd naar de binnenlagen, en wordt het dekfineer op de koop toe genomen.
Aanvankelijk werd multiplex van berkenhout gemaakt en later werd ook eiken- en mahoniehout gebruikt. Een andere veel toegepaste houtsoort is okoumé.
De voordelen van multiplex:
Efficiënter gebruik van het hout, ook de andere minderwaardige stukken van de boom worden gebruikt, bijvoorbeeld voor de binnenlagen van het multiplex.
Door de gekruiste lagen is de plaat in sommige richtingen sterker dan massief hout van dezelfde afmetingen en hetzelfde gewicht.
Multiplex vertoont minder werking dan massief hout.
Verkrijgbaar in verschillende diktes (van minder dan 1 mm tot 40 mm en meer) en afmetingen (standaard meestal 2,50 of 2,44 m x 1,22 m, maar ook tot 12 m lang indien nodig)
Multiplex is veel sterker en lichter dan mdf, en kent vrijwel geen kruip. Multiplex geniet daarom voor belaste beplating de voorkeur.
Er bestaan verschillende soorten multiplex, al naargelang de toepassing. Multiplex platen zijn in te delen in verschillende categorieën:
Constructiemultiplex, dus waar de sterkte belangrijker is dan het uiterlijk. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt in de bouw voor niet-zichtbare toepassingen of voor verpakking.
Decoratieve multiplex die meestal voorzien is van wat men noemt ‘edelfineren’, dus mooie houtsoorten, en gebruikt wordt voor zichtbare toepassingen
speciale multiplex, zoals vliegtuigtriplex, kogelwerende multiplex enzovoort.
Indien gewicht een rol speelt kan multiplex uit Albasiahout een oplossing bieden.
Multiplex WBP water boiled proof is geschikt voor toepassing in een vochtige omgeving.
Voor een aantal toepassingen wordt multiplex ook voorzien van speciale (dek)lagen, zoals een antislipfilm voor gebruik als vloer, een gladde film voor gebruik in bekisting (betonplex), een binnenlaag in lood voor toepassingen in ziekenhuizen (röntgenstraling) enz.
Multiplex is een ideale kernplaat voor de verlijming langs beide zijden met een decoratief hogedruklaminaat, voor gebruik in keuken- en interieurbouw.
Voor speciale toepassingen wordt ook weleens afgeweken van het principe van het oneven aantal lagen of van het steeds om en om kruisen van de fineerlagen.
Multiplex wordt vaak gebruikt in de bouw voor bijvoorbeeld daken en bekisting van een betonfundering.